De gemeente Goeree-Overflakkee moet snel woonruimte vinden om statushouders te huisvesten, anders gaat de provincie Zuid-Holland dat zelf regelen op kosten van de gemeente. Goeree-Overflakkee loopt al langere tijd achter op de zogeheten taakstelling: het aantal asielzoekers met een verblijfsvergunning dat iedere Nederlandse gemeente moet opnemen. Het dossier leidde zelfs tot een coalitiebreuk in de gemeenteraad.
De fractie van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO), de grootste partij in de raad met zeven zetels, besloot vorige week uit de coalitie te stappen. Volgens VKGO zijn zowel de gemeenteraad als de samenleving "gepasseerd" in de besluitvorming rond de bouw van 111 flexwoningen in Middelharnis, het grootste dorp in de Zuid-Hollandse gemeente. Het is de bedoeling dat in die flexwoningen ruim driehonderd vluchtelingen uit Oekraïne gaan wonen die nu elders op het eiland Goeree-Overflakkee verblijven. De vrijgekomen ruimte zou dan naar statushouders gaan.
Het doel was om de eerste flexwoningen nog dit jaar op te leveren, ook om aanspraak te maken op een vergoeding van ruim 1,3 miljoen euro van het Rijk, maar de bouw ligt sinds vorige maand stil door een uitspraak van de voorzieningenrechter. Nu Goeree-Overflakkee naast een opvangcrisis ook een bestuurscrisis heeft, dreigt interventie door de provincie. Zuid-Holland heeft dit inmiddels per brief laten weten aan de gemeente.
De overige coalitiepartijen SGP, CDA en PvdA willen graag met elkaar verder, maar hebben nu geen meerderheid in de raad.
Door: ANP